Ora Pamantului

    Anul acesta oraşul Sulina a serbat, pentru prima data, Ora Pământului-EARTH HOUR-, la inițiativa Liceului Teoretic “Jean Bart” Sulina în colaborare cu Centrul de Vizitare Sulina, Cercul de Ecologie Sulina, Casa de Cultură Sulina şi Biblioteca Orăşenească Sulina. Evenimentul a avut loc sâmbătă, în intervalul orar 20:30-21:30 la Centrul de Vizitare Sulina, unde aproximativ 100 de  participanți mici şi mari au sosit înarmați cu lumânări şi lanterne cu dinam.

            Prima activitate din program a fost realizarea conturului hărții României de către Ana Hubati, elevă a clasei a X-a A, din lumânări tip pastilă, în centrul hărții scriindu-se cifra 100 dat fiind faptul că ne aflăm în anul Centenarului Marii Uniri. Participanții la eveniment au numărat împreună secundele până la momentul stingerii luminii şi s-au aşezat în jurul hărții României, care practic a reprezentat unica sursă de lumină a serii.

            În continuare au luat cuvântul gazdele evenimentului, domnul Papadatu Florin şi doamna Munteanu Ramona, reprezentanții Centrului de Vizitare Sulina, doamna Kirilov Florica din partea Cercului de Ecologie Sulina, doamna Mihăilă Ilinca din partea Bibliotecii Orăşeneşti Sulina şi Necula Ana-Maria, director la Liceul Teoretic “Jean Bart” Sulina; cu toții au subliniat importanța protejării resurselor naturale şi a naturii în general.

            Au urmat câteva recitări de poezii dedicate naturii de către elevele clasei a V-a Norocel Silvia şi Filote Mara, iar domnul professor Lavric Valentin a susținut un discurs pe tema apariției şi evoluției iluminatului public în lume şi în România.

            Au existat şi momente artistice prezentate de Mălina Maxim, elevă în clasa I şi participantă la cursurile de chitară organizate de Casa de Cultură Sulina, împreună cu Andreea Dănăilă, elevă a clasei a X-a A. Acestea au interpretat cântece îndrăgite de participanții la eveniment care au fredonat, aclamat şi aplaudat piese precum Pădure nebună, Fata verde, Amintire cu Haiduci, Pisica neagră, Vremuri şi Într-o nu ştiu care seară. Abordarea inedită a piesei  Câmpuri aurii- acapella pe fundal ’cup song’- a însuflețit sala şi a adus binemeritate aplauze talentatei căntărețe.

            Un moment interactiv al serii l-a constituit seria de ghicitori adresate participanților, cei mai activi în incercarea descifrării acestora fiind elevii din ciclul primar, aceştia fiind totodată şi cei mai pricepuți şi oferind cele mai multe răspunsuri corecte.

            În continuare, doamna bibliotecar Ilinca Mihăila propune participanților la Ora Pământului şi nu numai, înscrierea la concursul inițiat de dumneai, intitulat “Testamentul Pământului”. Acesta ar urma să aibă o secțiune literară şi una artistică, desfăşurându-se pe tot parcursul anului.

            Doamna Norocel Felicia, profesor coordonator al voluntarilor S.N.A.C. din cadrul Liceului Teoretic “Jean Bart” Sulina anunță începerea campaniei anuale de Paşte “De la suflet la suflet”, aceasta derulându-se până în săptămâna anterioară sărbătorilor pascale. Voluntarii profită de timpul petrecut împreună pentru a pregăti cutiile ce urmează să fie postate la toate magazinele din oraş, astfel încât cetățenii să poată dona alimente pentru familiile nevoiaşe.

            Ora fără lumină s-a scurs mai repede decât ne-am fi aşteptat, participanții arătându-se  încântați de felul în care s-au derulat activitățile şi precizând că astfel de evenimente ar trebui organizate mai des.

Liter of Light

Luni, 16.04.2018, elevii claselor a VII-a și a VIII-a ai Liceului Teoretic „Jean Bart” Sulina au fost beneficiarii unui proiect inedit inițiat de ENEL ȋn parteneriat cu ONG-ul „Liter of Light”, ȋn cadrul Concursului Internațional „PLAY ENERGY” propus de 11 ani de catre compania Enel școlilor și liceelor.

Ȋn deschiderea activității, reprezentanții „Liter of Light” le-au vorbit despre necesitatea oferirii de soluții alternative ale curentului electric, la care peste un miliard de oameni de pe planetă nu au acces. Ceea ce le-a stȃrnit cel mai mult interesul elevilor ȋn cadrul prezentării a fost una din primele soluții de iluminare alternativă pe care au folosit-o membrii ONG-ului: o sticlă de plastic umplută cu apă și clor și așezată pe acoperiș, la soare.

Ȋnsă partea cea mai interesantă urma să vină după această prezentare. Folosindu-se de cunoștințele de fizică ȋnvățate ȋn școală, cu ajutorul schemelor de asamblare și ȋndrumați atent de reprezentanții „Liter of Light”,elevii au lucrat ȋn perechi pentru a asambla soluțiile de energie regenerabilă oferite de cei doi parteneri ai proiectului. Mai exact, au pus cap la cap piesele componente exact ca ȋntr-un puzzle, construind doar cu ajutorul unei șurubelnițe o lampă solară. Aceasta, conectată fiind la un panou solar, le-ar fi de mare folos elevilor și nu numai ȋn situațiile ȋn care nu au acces la o sursă de curent electric.

Cei 54 de elevii au fost ȋncȃntați de implicarea lor ȋn acest proiect și și-au dat interesul să asambleze cȃt mai repede și cȃt mai corect lămpile solare, pe care partenerii le-au oferit cadou la finele activității, alături de diplome de participare.